New Beauty :: Afdruk behandelingsoverzicht Chemische peeling

Afdruk van New Beauty © copyright 2005 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

BEHANDELING-OVERZICHT

Chemische peeling
Onderwerp: Huid

Chemische peeling wordt gewoonlijk gebruikt om de verschijning van fijne lijnen (rimpels), sproeten, acne, littekens, bruine vlekjes te verbeteren en de huidtextuur veranderingen die geassocieerd wordt met ouder worden, roken en blootstelling aan de zon. Het is niet om de huid strakker te trekken of bedoeld voor een facelift. Een peeling verbrandt eigenlijk de bovenste lagen van huid, zoals dat ook door de zon wordt gedaan (maar dan zonder de ultraviolette blootstelling). Het kan gebruikt worden voor specifieke gebieden zoals rond de ogen (de kraaienpootjes) en mond (liplijnen), de wangen voor pigmentveranderingen of het volledige gezicht met of zonder de hals te behandelen. Chemische peelings kunnen ook op andere gebieden van het lichaam gebruikt worden dan alleen het gezicht, zoals de borst, armen en handen, die door de zon beschadigt zijn.

   
Variaties en technieken:

Enkele verschillende chemische samenstellingen kunnen worden gebruikt dit hangt af van het gewenste resultaat en diepte van de peeling.
Oppervlakkige peelings zijn: 
- Glycolic zuur (tot 35%)
- Melkzuur
- Peeling van Jessner.
- Salicylzuur 

Een TCA (tricholaracetic zuur) peelt tot 20% van de oppervlakte wat als een lichte peeling beschouwd kan worden.

Diepere peelings worden met een hogere concentratie van glycolic zuur bereikt (tot 65%)
- TCA (trichloracetic zuur) (meer dan 25%) 
- Phenol

Soms wordt een laser gebruikt in plaats van een chemische peeling voor een wat een diepere peeling, afhangend van de gebruikte laser.

   
Plaats van incisie & details: Bij deze behandeling worden geen incisies gemaakt. Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht waaraan chemicaliën zoals trichloorazijnzuur of vloeibaar fenol zijn toegevoegd. De vloeistof heeft even tijd nodig om in te werken. Als de peeling diep moet zijn, wordt de concentratie chemicaliën verhoogd.
   
Verdoving: Het soort verdoving dat wordt gebruikt, indien nodig, hangt af van de diepte van de behandeling en uw verdraagzaamheid van pijn. Voor de meeste oppervlakkiger peelings zal er een kleine ventilator worden gebruikt tijdens de procedure die de huid afkoelt.
   
Duur: 5 tot 20 minuten en in sommige gevallen langer
   
Na de ingreep: Na de behandeling zal je huid er donker en een beetje 'vuil' uitzien. Er zullen wat vlekjes ontstaan. De huid voelt strak aan en je gezicht kan wat opzwellen. Dit kan ongeveer een week duren. Er kan een helder of beetje geel vocht ontstaan dat korstjes worden. Dit hangt af van de diepte van de peeling. 3 tot 5 dagen na de behandeling kan je huid gaan schilferen. (bij lichte peelings is dit nauwelijks zichtbaar) Bij diepe peelings kan het enkele weken duren voordat de huid volledig is genezen. Tijdens het genezingsproces kan de huid gaan jeuken en soms ook tintelen.
   
Risico's: Er kunnen pigmentverschillen (hypo- of hyperpigmentatie) optreden. Ook bestaat direct na de behandeling het risico op een infectie van het behandelde gebied. Mensen met neiging tot de vorming van koortsblaasjes (herpes labialis) lopen een verhoogd risico om de kwaal te gaan ontwikkelen. Daarom wordt aan iedere patiënt Aciclovir voorgeschreven, een product dat het herpesvirus onderdrukt.
   
Vaak gecombineerd met: - Dermabrasie
- Gezichtsimplantaten
- Facelift
- Halslift
- Herstel van de halsspier
- Jukbeenvergroting
- Lift van het middengezicht (wangen)
- Ooglidcorrectie 
- SOOF-lift 
- Wenkbrauwlift
   
Zichtbaarheid van resultaat: Na een paar weken is de huid volledig hersteld en is er een duidelijk resultaat zichtbaar
   
Verzekering: Een chemische peeling wordt gezien als een cosmetische ingreep en daarom niet vergoedt door de verzekering.
   
 
Meer lezen over: Chemische peeling