New Beauty
 
    Home 
    Algemene info 
    Behandelingen 
    Klinieken 
    Artsen/specialisten 
    Salons 
    Nieuws 
    Videos 
    Tips & Tools 
    Boeken 
    Agenda 
    Links 
    FAQ 
 
Zoeken
 
Aanmelden
 





Bent u nog niet geregistreerd? U kunt zich inschrijven.
Als een geregistreerde gebruiker heeft u diverse voordelen en kunt u opmerkingen plaatsen onder eigen naam.
 
Online
We hebben 102 gasten en 0 leden online.

U bent een anonieme bezoeker. U kunt zich gratis registreren door hier te klikken
 
     
  New Beauty :: Verstandig zonnen

Verstandig zonnen

Een stralende zomerdag aan het strand van Bloemendaal, een reis naar een warm, zonnig land. De huid krijgt - na de lange winter - de volle laag. Voorbereiden, beschermen en nazorg zijn sleutelwoorden voor een goudbruin tintje waar iedereen jaloers op zal zijn. Voorbereiden is essentieel voor een egale, uniforme tint zonder vlekken en strepen. Beschermen is fundamenteel, niet alleen voor een mooie tint maar ook voor de gezondheid van de huid. Door verbranding veroudert de huid erg snel, waardoor je eerder rimpels krijgt dan normaal. De dagen nadat je te lang in de zon hebt gezeten, ben je extra vatbaar voor infecties als een koortslip. Ook loop je het risico op een zonnesteek. Op lange termijn kun je zelfs de oogziekte staar of huidkanker krijgen. Verstandig zonnen is dus hard nodig om je huid en ogen niet blijvend te beschadigen. Verder is nazorg noodzakelijk om er voor te zorgen dat de huid niet uitdroogt.

Voorbereiden

Scrubben
Voordat je de huid blootstelt aan de zon is het van belang goed te scrubben. Je verwijdert de dode huidcellen waardoor je de gouden tint die je opdoet, mooi egaal wordt. Maar dat niet alleen. Scrubben is ook een kwestie van beschermen. Door goed te scrubben - met een crème grove scrubkorreltjes - stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huid krijgt meer weerstand en is beter beschermd tegen de - we weten het: schadelijke - invloed van de zon. Scrub je huid niet vlak voordat je in de zon gaat, maar tenminste één week, en liever nog twee weken voor je eerste zonnebadje. Scrub de huid in geen geval direct na het zonnen. De huid is dan teer en gevoelig. Een goed gebruinde, zongewende huid mag je wel met een ruwe scrubhandschoen behandelen.

Vitaminen, mineralen, bètacaroteen
De huid beschermen doe je vanzelfsprekend met een antizonnebrandcrème met een (hoge) beschermingsfactor. Maar er is meer. Je kunt je lichaam extra beschermen door ruim voordat je de zon ingaat voldoende vitaminen (a, c en e), anti-oxidanten (zoals het mineraal selenium) en bètacaroteen tot je te nemen. Bètacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine, de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling (bètacaroteen beschermt dus niet alleen, maar zorgt er ook voor dat je sneller bruin wordt!). Vitaminen c en e, het mineraal selenium en - wederom - bètacaroteen voorkomen of remmen de aanmaak van vrije radicalen die ontstaan als we te lang in de zon zitten (vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die op den duur onder meer huidkanker kunnen veroorzaken). Verder zijn ook zink, koper en ijzer belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Ondanks alle goede voornemens om veel fruit en groenten te eten (misschien vanaf dit moment gemakkelijker omdat je nu weet dat dit niet alleen je lichaam tegen de zon beschermt maar ook het bruin worden bevorderd) krijgen we tegenwoordig maar al te vaak te weinig vitaminen en mineralen binnen. Je kunt je dagelijkse voedingspatroon aanvullen met een voedingssupplement met vitaminen en mineralen. Raadpleeg hiervoor je huisarts, apotheker of drogist. Begin er tenminste drie weken voor je vertrek naar de zon mee.

Beschermen

Huidtypes
Welke soort crème bij jouw huid past, is afhankelijk van je huidtype. In de tabel hieronder kun je zien wat voor huidtype jij hebt en met welke factor zonnebrandcrème je je moet insmeren om niet te verbranden.

Huidtype 1 zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit                        factor 30
Huidtype 2 licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam                   factor 15-20
Huidtype 3 vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin    factor 10-15 Huidtype 4 iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel          factor 5-10

De beschermingsfactor in een antizonnebrandmiddel verlengt het aantal minuten dat iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Met beschermingsfactor 8 kan iemand met een gevoelige huid bijvoorbeeld 8 x 10 minuten = 80 minuten de zon in zonder te verbranden. Opnieuw insmeren na tachtig minuten verlengt deze tijd niet.

Wanneer en hoe aanbrengen?
Ten eerste ga niet te zuinig met zonnebrandcrème om. De filters in de producten werken optimaal wanneer ten minste 30 ml per keer over het lichaam wordt uitgesmeerd. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft. Het is het beste om een antizonnebrandcrème ten minste een half uur voor blootstelling aan de zon aan te brengen. De crème krijgt dan de tijd om te activeren. Masseer de crème niet in. Anders dan bij andere crèmes is het niet de bedoeling dat de crème door de huid geabsorbeerd wordt. De crème moet eerder op de huid blijven 'liggen'.

Waterproof en water resistant
Laat je niet misleiden door de termen 'waterproof' en 'water resistant'. De bescherming van een waterproof product hangt af van de tijd die je in het water doorbrengt, maar op den duur zal ook van deze crème de beschermingsfactor afnemen. Water resistant producten hebben eveneens een beperkte beschermingsduur. Daarom is het van belang om na een duik in de zee het product nogmaals aan te brengen. Heeft het dan wel zin om deze producten te gebruiken? Ja zeker, ze garanderen in het water in ieder geval een betere bescherming dan niet waterproof of water resistant producten. Breng je lange tijd in de zee door dan is een waterproof of water resistant product dus noodzakelijk.

Extra zorg in geval van littekens, vlekken en couperose
Littekens, vlekken en couperose vragen extra aandacht. Littekens zijn vaak nog lange tijd na het ontstaan ervan werkzaam (ongeveer een jaar, maar het kan ook langer zijn). Om deze reden kunnen verse littekens in de zon donkerder kleuren (geen mooi gezicht). Heb je last van donkere vlekken (denk aan het zogenaamde 'zwangerschapsmasker') bescherm de zones waar ze (gewoonlijk) verschijnen daarom extra goed tegen de zon. In geval van couperose is het zaak de huid zo koel mogelijk te houden om te voorkomen dat de haarvaatjes uitzetten. Vul je plantenspuit met zoet water en houd daarmee je huid koel (vergeet niet om in dit geval je huid adequaat tegen de zon te beschermen: zoek de schaduw op, gebruik een hoge beschermingsfactor en een waterproof product).

Pas op met de heetste uren
Pas op met de heetste uren van de dag (rond het middaguur). Ook al heb je maar één dag de tijd om van de zon te genieten en wil je nog zo graag bruin worden, houd je altijd vast aan deze regel. Denk bovendien na een ochtendje zonnen niet dat je nog niet bruin geworden bent, want je uiteindelijke bruine tintje zul je pas na 72 uur goed kunnen beoordelen.

Nazorg

Altijd aftersun
Gebruik na het zonnen altijd een goede, ongeparfumeerde aftersun lotion of crème om de huid te kalmeren en uitdroging tegen te gaan. Ga verder voorzichtig met je huid om. Vermijd ruwe handdoeken maar dep je huid voorzichtig droog om schade te voorkomen.

Zonverbrand huidje?
Vertoont je huid tekenen van verbranding? Wees dan wijs en blijf de volgende dag uit de zon (hoe moeilijk het misschien ook mag zijn). Een licht verbrande huid heeft in ieder geval één dag rust nodig, een ernstig verbrande huid wel vijf dagen of meer (weer een reden om verbranding koste wat het kost te voorkomen!).

Tien gouden regels
Op initiatief van de Nederlandse Kankerbestrijding Koningin Wilhelmina Fonds, hebben deskundigen op het gebied van uv-straling en huidaandoeningen tien richtlijnen opgesteld:

1. Geniet van de zon, maar met mate. Ook als je een goede zonnebrandcrème gebruikt.
2. Voorkom verbranding. Laat de huid eerst voorzichtig wennen aan de zon en blijf de eerste dagen niet te lang in de felle stralen. Je huid kan zich zo wat verdikken en langzaam bruin worden, waardoor hij een natuurlijke bescherming biedt tegen verbranding.
3. Zoek de schaduw op tussen twaalf en drie uur 's middags, de zon is dan het sterkst. Dit geldt vooral in de Benelux. In andere landen kan dit anders zijn, informeer hiernaar op je vakantieadres.
4. Draag in de volle zon een pet of hoed en gebruik een zonnebril, om een zonnesteek te voorkomen.
5. Bescherm je huid met een goede zonnebrandcrème. Ook wanneer je al een bruine teint hebt. Wees bovendien voorzichtig in de bergen, waar de stralen intenser zijn. Denk erom dat bewolking en wind de intensiteit van de stralen niet altijd verminderen, ook al voelt het niet warm aan. Wees ook voorzichtig met medicijnen en alcohol in de zon. Vraag bij twijfel altijd advies aan je huisarts.
6. Neem alleen een zonnebad - in de zon of onder de zonnebank - als je minimaal 16 jaar bent en huidtype 2, 3 of 4 hebt.
7. Volg de gebruiksaanwijzing van de zonnebank nauwkeurig op.
8. Vraag in een zonnestudio altijd om persoonlijk advies.
9. Ga niet in de zon en zeker niet onder de zonnebank als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld jeuk, uitslag of snelle verbranding. Vraag bij twijfel altijd advies aan je huisarts. 10. Bij sommige huidaandoeningen helpt uv-straling, bij andere juist niet. Hiervoor bestaan speciale zonnebanken. Vraag je huisarts om advies.


Print dit Printer vriendelijke pagina | Verstuur dit Stuur dit bericht door | Hits: 6663 |
 
     
     
  Informatie over plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, klinieken- en specialistengids, nieuws, schoonheidssalons, video's en veel meer!
© 2004-2021 New Beauty :: Evensis Media BV, alle rechten voorbehouden
 
     
border