New Beauty
 
    Home 
    Algemene info 
    Behandelingen 
    Klinieken 
    Artsen/specialisten 
    Salons 
    Nieuws 
    Videos 
    Tips & Tools 
    Boeken 
    Agenda 
    Links 
    FAQ 
 
Zoeken
 
Aanmelden
 

Bent u nog niet geregistreerd? U kunt zich inschrijven.
Als een geregistreerde gebruiker heeft u diverse voordelen en kunt u opmerkingen plaatsen onder eigen naam.
 
Online
We hebben 11 gasten en 0 leden online.

U bent een anonieme bezoeker. U kunt zich gratis registreren door hier te klikken
 
     
  New Beauty :: Rimpelvullers moeten de status van geneesmiddel krijgen
pijl rechts Nieuws pijl rechts

graphic newbeauty

Rimpelvullers moeten de status van geneesmiddel krijgen

Bron: De Consumentengids (22-10-2007)
Foto

Bij rimpelbehandelingen in privéklinieken is nog flink wat ruimte voor verbetering. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat bijna de helft van alle klinieken – in strijd met de huidige opvattingen – nog steeds permanente rimpelvullers gebruikt. Bovendien nemen veel klinieken het niet zo nauw met de bedenktijd en ook de voorlichting over de risico’s kan beter.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten pleit de Consumentenbond bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor een expliciet verbod op het gebruik van permanente vulmiddelen bij cosmetische rimpelbehandelingen. Ook doet de bond een oproep aan de Tweede Kamer om alle rimpelvullers wettelijk de status van geneesmiddel te geven. Op die manier zijn er veel meer waarborgen ten aanzien van regelgeving, onderzoek en veiligheid.

Voor het onderzoek heeft de Consumentenbond 76 klinieken benaderd die rimpelbehandelingen uitvoeren. Daarvan wilden er 33 niet deelnemen. Van de overige 43 klinieken scoort ruim 60% goed tot zeer goed. Aesthetic Clinics (Veldhoven) heeft zijn zaakjes het best op orde. Bij een rimpelbehandeling zijn grofweg drie mogelijkheden: een verlammend middel (zoals botox), een tijdelijke rimpelvuller (afbreekbaar) of een permanente vuller. De IGZ en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) ontraden het gebruik van permanente rimpelvullers vanwege het risico op complicaties, omdat er weinig bekend is over de effecten op lange termijn en omdat het niet mogelijk is de middelen zonder blijvende schade te verwijderen.

Toch maken 19 klinieken (44%) nog steeds gebruik van permanente rimpelvullers. Bij 27 klinieken (63%) kunnen bepaalde rimpelbehandelingen al direct na het intakegesprek starten, terwijl de IGZ een minimum bedenktijd van twee dagen adviseert. Bij het onderzoek is, aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, alleen gekeken naar randvoorwaarden. De kwaliteit van de behandeling is niet beoordeeld. De volledige testresultaten worden gepubliceerd in de Consumentengids van november. Leden van de bond kunnen de test nu al raadplegen op internet: www.consumentenbond.nl/rimpelbehandeling.

Naast het onderzoek met de vragenlijst stuurde de Consumentenbond ook twee ‘mysteriepatiënten’ op pad. Ze vroegen bij in totaal 20 klinieken advies over het verminderen van de neus-lipplooi. Vier keer werd een permanente rimpelvuller geadviseerd en bij een kwart van de bezoeken kregen de proefpatiënten geen schriftelijke informatie mee. Ook het prijsverschil is opvallend. De goedkoopste klinieken rekenen €225 en €325, anderen zijn bijna vijf keer zo duur.Vanwege internationaal auteursrecht kan New Beauty niet altijd het hele artikel tonen. In die gevallen bieden wij je een link naar de originele bron van het artikel aan. Zo kun je toch alle informatie lezen en er je voordeel mee doen. Hoewel we ons best doen te zorgen dat iedere doorlink uitkomt bij het artikel kan het voorkomen dat de andere website het artikel heeft verwijderd of de link heeft veranderd. Mocht je dit overkomen, dan excuseren wij ons voor de overlast en vragen wij je dit per email aan ons kenbaar te maken.

 
     
     
  Informatie over plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, klinieken- en specialistengids, nieuws, schoonheidssalons, video's en veel meer!
© 2004-2021 New Beauty :: Evensis Media BV, alle rechten voorbehouden
 
     
border