New Beauty
 
    Home 
    Algemene info 
    Behandelingen 
    Klinieken 
    Artsen/specialisten 
    Salons 
    Nieuws 
    Videos 
    Tips & Tools 
    Boeken 
    Agenda 
    Links 
    FAQ 
 
Zoeken
 
Aanmelden
 





Bent u nog niet geregistreerd? U kunt zich inschrijven.
Als een geregistreerde gebruiker heeft u diverse voordelen en kunt u opmerkingen plaatsen onder eigen naam.
 
Online
We hebben 33 gasten en 0 leden online.

U bent een anonieme bezoeker. U kunt zich gratis registreren door hier te klikken
 
     
  New Beauty :: OPROEP: Medisch Centrum Biltstraat roept patiënten op om bloed te laten onderzoeken.
pijl rechts Nieuws pijl rechts

graphic newbeauty

OPROEP: Medisch Centrum Biltstraat roept patiënten op om bloed te laten onderzoeken.

Bron: Redactie New Beauty (05-06-2012)

Wat is er gebeurd?

In het Medisch Centrum Biltstraat (MCB) worden verschillende medische operaties uitgevoerd. Bij deze operaties worden instrumenten gebruikt die in het MCB zelf worden gereinigd en gesteriliseerd (verhit, zodat alle virussen en bacteriën doodgaan). Bij een controle van dit proces door de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek helaas dat dit reinigen en steriliseren in de periode 9 januari tot 28 maart 2012 soms mogelijk niet volledig volgens de voorschriften gebeurde. Het is dus niet zo dat de instrumenten niet werden gereinigd en gesteriliseerd. Maar het is alleen niet zeker of dit proces in alle gevallen gezorgd heeft voor een volledige sterilisatie van de instrumenten. Als het reinigen en steriliseren niet altijd aan alle eisen heeft voldaan, is er een zeer kleine kans dat patiënten een bloed overdraagbare ziekte hebben opgelopen. Daarom worden uit zorgvuldigheid bepaalde groepen patiënten die tussen 9 januari en 28 maart 2012 in het Medisch Centrum Biltstraat een ingreep hebben ondergaan, aangeboden om bloedonderzoek te laten doen.

Wat zijn bloed overdraagbare ziektes?

Bloed overdraagbare ziektes zijn ziektes die je kunt oplopen wanneer bloed van iemand met een virusinfectie in het lichaam van iemand anders komt, onder andere via instrumenten. Het gaat hierbij om de virusinfecties hepatitis B, hepatitis C en HIV. De kans hierop is erg klein tot zeer klein, maar niet helemaal nul. Als er door het bloedonderzoek een infectie wordt aangetoond, kan deze ook al voor de ingreep aanwezig zijn geweest. Ook is het mogelijk dat een infectie tijdens of na de ingreep is opgelopen. Als er door bloedonderzoek een virus wordt aangetoond, dan is het dus moeilijk te zeggen wanneer deze infectie is opgelopen.

Waarom worden de patiënten nu pas opgeroepen?

Er is eerst een intern onderzoek gedaan naar welke patiënten eventueel risico hebben gelopen en hoe groot dit risico is. Het advies tot het doen van onderzoek is na uitvoerig overleg met de afdeling Medische Microbiologie van het UMC Utrecht (UMCU) en de afdeling infectieziektebestrijding van de GG&GD Utrecht en de GGD Midden-Nederland tot stand gekomen. Dit onderzoek is heel zorgvuldig gebeurd om te voorkómen dat mensen bijvoorbeeld onnodig opgeroepen en getest worden. Sommige afdelingen van het MCB werken namelijk met instrumenten die niet in het MCB worden gereinigd en gesteriliseerd. De patiënten van deze afdelingen hoeven dus niet opgeroepen te worden. Aan de patiënten die wel opgeroepen worden, kan gemeld worden dat dit tijdsbestek geen invloed heeft op de eventuele behandeling van de infectie, mocht er toch iemand besmet zijn geraakt.

Hoe gaat het oproepen en onderzoeken in zijn werk?

Het MCB heeft het UMC Utrecht gevraagd om de bloedonderzoeken voor hen te doen. Patiënten worden door het MCB zelf of via huisarts benaderd met de vraag om bij het UMC Utrecht bloed af te laten nemen. De uitslag loopt via de huisarts of het UMC. Voor patiënten voor wie het echt onmogelijk is om naar het UMC Utrecht te gaan bestaat de mogelijkheid om met de toegestuurde laboratoriumformulieren bloed te laten afnemen door huisarts of bij een prikpunt in de buurt.

Als een besmetting wordt vastgesteld, wat is dan het vervolg?

Wanneer een besmetting wordt vastgesteld, draagt het UMC Utrecht er zorg voor dat er zo snel mogelijk een behandeling of controle van de specialist of huisarts komt. Hepatitis B en hepatitis C zijn meldingsplichtige ziekten. Dat wil zeggen dat de arts deze ziekten voor de wet moet melden bij de GGD. In deze gevallen inventariseert de GGD welke personen in de naaste omgeving mogelijk een risico gelopen hebben. HIV is geen meldingsplichtige ziekte. De internist-infectioloog van het UMCU bespreekt dan hoe om te gaan met personen in de naaste omgeving.

Wanneer ontstaan klachten als een besmetting is opgelopen?

Klachten kunnen tot maanden na de besmetting ontstaan, maar het kan ook voorkomen dat iemand helemaal geen klachten krijgt. Voor meer informatie over de verschillende virusinfecties en ziekteverschijnselen verwijzen wij u naar de website van het RIVM: http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden

Adviezen

Er is slechts een zeer klein risico op besmetting. Toch adviseren wij u om eventuele overdracht van het virus naar anderen te voorkomen door veilige seks te hebben en geen borstvoeding te geven totdat alle uitslagen bekend zijn.

Welke maatregelen heeft het MCB genomen om dit in de toekomst te voorkomen?

Het reinigings-, desinfectie en sterilisatieproces is aangepast aan alle gestelde eisen. Er is nieuwe apparatuur aangeschaft en de sterilisatie gebeurt momenteel in een andere instelling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het herziene proces onlangs goedgekeurd en blijft het controleren op de uitvoering. De Inspectie Gezondheidszorg blijft ook dit onderzoek volgen.

http://medischcentrumbiltstraat.nl/2012/06/onderzoek/

Lees hele artikel pijl rechts



Vanwege internationaal auteursrecht kan New Beauty niet altijd het hele artikel tonen. In die gevallen bieden wij je een link naar de originele bron van het artikel aan. Zo kun je toch alle informatie lezen en er je voordeel mee doen. Hoewel we ons best doen te zorgen dat iedere doorlink uitkomt bij het artikel kan het voorkomen dat de andere website het artikel heeft verwijderd of de link heeft veranderd. Mocht je dit overkomen, dan excuseren wij ons voor de overlast en vragen wij je dit per email aan ons kenbaar te maken.

 
     
     
  Informatie over plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, klinieken- en specialistengids, nieuws, schoonheidssalons, video's en veel meer!
© 2004-2021 New Beauty :: Evensis Media BV, alle rechten voorbehouden
 
     
border