New Beauty
 
    Home 
    Algemene info 
    Behandelingen 
    Klinieken 
    Artsen/specialisten 
    Salons 
    Nieuws 
    Videos 
    Tips & Tools 
    Boeken 
    Agenda 
    Links 
    FAQ 
 
Zoeken
 
Aanmelden
 





Bent u nog niet geregistreerd? U kunt zich inschrijven.
Als een geregistreerde gebruiker heeft u diverse voordelen en kunt u opmerkingen plaatsen onder eigen naam.
 
Online
We hebben 72 gasten en 0 leden online.

U bent een anonieme bezoeker. U kunt zich gratis registreren door hier te klikken
 
     
  New Beauty :: Oproep aan alle vrouwen met borstimplantaten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Betreft: borstimplantaten van het merk Poly Implant Protheses (PIP) en M-Implants
pijl rechts Nieuws pijl rechts

graphic newbeauty

Oproep aan alle vrouwen met borstimplantaten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Betreft: borstimplantaten van het merk Poly Implant Protheses (PIP) en M-Implants

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg (28-09-2010)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept alle vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) en het Nederlandse merk M-Implants op om zich te laten onderzoeken als zij dit sinds april nog niet hebben gedaan of daartoe nog niet zijn opgeroepen door hun behandelend arts. De inspectie doet dit in overleg met de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC). Reden voor de oproep is dat de implantaten een verhoogde kans hebben te scheuren en/of te lekken en het niet duidelijk is of er op de langere termijn mogelijke lichamelijke reacties op de siliconengel kunnen optreden.

De oproep heeft betrekking op alle vrouwen met implantaten van het merk PIP en M-implants die geproduceerd zijn na 2001. Het betreft de typenummers IMGHC-TX, IMGHC-MX en IMGHC-LS. In Nederland gaat het naar schatting om enkele honderden vrouwen. De IGZ deed in april van dit jaar ook al een oproep aan vrouwen om zich te laten controleren in geval van klachten. Toen bleek al uit onderzoek van de Franse toezichthouder op medische hulpmiddelen Afssaps dat deze implantaten een verhoogde kans hebben op scheuren en/of lekken. Nu roept de IGZ ook vrouwen op die geen klachten hebben.

Resultaten Frans onderzoek
Vandaag heeft de Franse toezichthouder de eerste resultaten bekend gemaakt van aanvullend onderzoek naar de samenstelling van het omhulsel van de implantaten en de gebruikte siliconengel. Hieruit komt naar voren dat de implantaten naast scheuren en lekken ook kunnen gaan ’zweten’. Hierbij laat het omhulsel van het implantaat continue een beetje gel door. Uit het onderzoek blijkt dat de gel geen acuut gevaar vormt voor de gezondheid van vrouwen. Het is nog niet duidelijk of er op de langere termijn gezondheidsproblemen te verwachten zijn. Om te bepalen of dit het geval is, doet de Franse toezichthouder de komende maanden nader onderzoek. Resultaten daarvan worden pas in de loop van 2011 verwacht. 

Advies aan vrouwen
Een gescheurd of lekkend implantaat hoeft niet direct reden te zijn voor lichamelijke klachten. De IGZ roept daarom vrouwen met deze implantaten op zich zo snel mogelijk te laten onderzoeken door hun behandelend specialist. Bij twijfel over lekkage van de prothese kan een echo worden gemaakt. Als een echo niet voldoende duidelijk is, kan een MRI-scan mogelijk uitsluitsel geven. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kunnen de vrouw en de arts gezamenlijk de afweging maken of het verwijderen van de implantaten verstandig is. Hierbij zal het risico dat de vrouw loopt bij een operatie steeds moeten worden afgewogen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten. Rekening moet bijvoorbeeld worden gehouden met de levensduur van de implantaten en de algehele gezondheidstoestand van de vrouw. 

Alle ziekenhuizen en klinieken zijn door de IGZ geïnformeerd over de noodzaak tot nader onderzoek. Zij zijn inmiddels begonnen met het oproepen van de betreffende vrouwen.  De IGZ adviseert vrouwen met borstimplantaten (protheses) ook zelf te kijken naar de informatie die zij mee hebben gekregen na de operatie. Hierop staan merk en type vermeld. Vrouwen met de betreffende implantaten worden opgeroepen ook zelf contact op te nemen met hun behandelaar. Mochten vrouwen niet meer bij hun behandelaar/kliniek terecht kunnen, dan adviseert de IGZ contact op te nemen met de huisarts. Deze kan voor doorverwijzing zorgen naar een plastisch chirurg. Met medisch-inhoudelijke vragen kunnen vrouwen het beste terecht bij hun behandelaar. Voor algemene vragen kunnen zij tijdens kantooruren contact opnemen met het gratis informatienummer van de IGZ 088-1205012.

Verzekerde zorg
Extra controles die vrouwen met implantaten van PIP moeten laten doen, vallen onder verzekerde zorg. Dit is ook het geval als er een medische indicatie tot verwijderen wordt gegeven. Het terugplaatsen van nieuwe protheses wordt niet vergoed tenzij hiervoor een medische indicatie bestaat. Dat is het geval als de patiënt ooit borstkanker heeft gehad. In de gevallen dat het een esthetische indicatie was en is, moet de patiënt in zijn algemeenheid zelf de protheses en implantatie betalen. Voor meer specifieke informatie over vergoeding kunnen vrouwen het beste contact opnemen met hun ziektekostenverzekeraar.

Eerdere oproep
De Franse toezichthouder op medische hulpmiddelen Afssaps maakte in april dit jaar bekend dat voor de fabricage van de implantaten van PIP een andere siliconengel is gebruikt dan die waarvoor toelating tot de markt is verleend door de notified body (het CE-certificaat). Ook bleek dat de implantaten een grotere kans op scheuren en lekken vertoonden. Dit alles vormde voor de Franse toezichthouder voldoende grond om wereldwijd alle niet-geïmplanteerde PIP implantaten terug te roepen. Daarom verbood de IGZ in april 2010 met onmiddellijke ingang de handel en het implanteren van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP). In Nederland zijn deze implantaten ook onder de merknaam M-Implants in de handel gebracht. 

Meest gestelde vragen over borstimplantaten PIP en M-implants

Om welke borstimplantaten gaat het precies?

Het gaat om borstimplantaten die zijn geproduceerd en geplaatst na 2001 van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP). Deze zijn in Nederland ook op de markt gebracht onder de merknaam M-implants. Het betreft de typenummers IMGHC-TX, IMGHC-MX en IMGHC-LS van beide merken.

Wat zijn de problemen met deze implantaten?
Deze implantaten hebben een verhoogde kans op complicaties als scheuren, lekken en ‘zweten’. Daarnaast is het niet duidelijk of er op de langere termijn mogelijke lichamelijke reacties op de siliconengel kunnen optreden. Hiernaar wordt de komende maanden nader onderzoek gedaan.

Ik heb borstimplantaten van het merk PIP of M-Implants. Wat moet ik doen?
Wij roepen u op zo snel mogelijk een afspraak te maken met uw behandelaar. Deze kan u onderzoeken. Het kan zijn dat u inmiddels zelf al bent benaderd door uw behandelaar. Deze is recent door de inspectie van de situatie op de hoogte gesteld.

Ik heb borstimplantaten van het merk PIP of M-Implants. Hoe groot is de kans dat een van mijn implantaten gaat lekken?
Een exact getal is daarvoor niet te geven. Wel is gebleken dat de kans op scheuren en lekken bij deze implantaten groter in dan gemiddeld. Voor iedere vrouw met borstimplantaten geldt dat zij deze implantaten met enige regelmaat moet laat controleren. De kans op lekkage en/of scheuren van een borstimplantaat neemt in de loop van de jaren toe, dat geldt voor alle merken borstimplantaten.

Wat zijn de symptomen van een lekkend of gescheurd implantaat?
Soms geeft lekken of scheuren niet direct klachten. Lekkende of scheurende protheses kunnen met name de volgende symptomen en klachten geven: veranderende vorm van de borst, al is dat beperkt bij een kleine lekkage; pijnklachten en een van buitenaf zichtbaar zijn van het kapsel rondom de prothese. Hierbij zorgt de samentrekking van het kapsel voor een vervorming van de prothese tot een harde bal.

Welke lichamelijke reacties kunnen op de langere termijn optreden na het scheuren of lekken van het implantaat?
Dit kan zeer divers zijn. In het geval van deze implantaten is dat op dit moment niet duidelijk. In Frankrijk wordt daarnaar de komende maanden onderzoek gedaan.

Wanneer moet ik mijn implantaten laten verwijderen?
Geadviseerd wordt de implantaten te laten verwijderen in geval van scheuren en/of lekken. Dit geldt ook voor andere borstimplantaten. Of het nodig is het implantaat te laten verwijderen, kunt u het beste bepalen samen met uw behandelaar. Hierbij moet het risico van de operatie worden afgewogen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.

Ik heb borstimplantaten van het merk PIP of M-Implants. Er is aan de buitenkant niets vreemds te zien en ik heb geen klachten. Is het dan wel nodig om contact op te nemen met mijn behandeld arts?
Ja, ook als u geen klachten heeft roepen wij u op om contact op te nemen met uw behandelaar voor een onderzoek.

Ik heb borstimplantaten die zijn geplaatst na 2001. Hoe weet ik om welke merk en serienummer het gaat?
Merk en type staan op de informatie die uw arts u meegegeven heeft na de operatie. Als u deze informatie niet (meer) heeft kunt u daarvoor het beste contact opnemen met uw behandelend arts, deze  kan u dat vertellen.

Ik kan mijn behandelend arts niet meer bereiken/vinden. Wat moet ik doen?
U kunt het beste contact opnemen met de kliniek waar u bent behandeld. Zij hebben uw dossier met daarin de benodigde informatie. Als de kliniek waar u bent behandeld niet meer bestaat of u in het buitenland bent behandeld, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Deze kan u een doorverwijzing geven naar een plastisch chirurg.

Ik heb jaren geleden implantaten gekregen, maar weet niet meer van welk merk. Moet ik contact opnemen met mijn behandelend arts?
Ja, uw behandeld arts kan u vertellen welk merk en serienummer bij u is geïmplanteerd.

Ik heb implantaten gekregen na april 2010, maar weet niet van welk merk. Moet ik contact opnemen met mijn behandeld arts?
Omdat de handel en het implanteren van deze borstimplantaten per 1 april van dit jaar met onmiddellijke ingang is verboden, is de kans klein dat uw implantaten van PIP of M-implants zijn. Om dit zeker te weten, is het advies hierover toch contact op te nemen met uw behandeld arts.

Wordt het verwijderen van de implantaten vergoed?
Extra controles die vrouwen met implantaten van PIP en M-implants moeten laten doen, vallen onder verzekerde zorg. Dit is ook het geval als er een medische indicatie tot verwijderen wordt gegeven. Het terugplaatsen van nieuwe protheses wordt in zijn algemeenheid in Nederland niet vergoed tenzij hiervoor een medische indicatie bestaat. Dat is het geval als de patiënt ooit borstkanker heeft gehad. In de gevallen dat het een esthetische indicatie was en is, moet de patiënt normaliter zelf de protheses en implantatie betalen. Wij raden u echter aan om over uw specifieke situatie contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Waar kan ik meer informatie vinden?
Voor medisch-inhoudelijke vragen kunt u zich het beste wenden tot de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie www.NVPC.nl. Voor algemene vragen kunt u daarnaast tijdens kantooruren terecht bij het gratis informatienummer van de inspectie 088-1205012.



Vanwege internationaal auteursrecht kan New Beauty niet altijd het hele artikel tonen. In die gevallen bieden wij je een link naar de originele bron van het artikel aan. Zo kun je toch alle informatie lezen en er je voordeel mee doen. Hoewel we ons best doen te zorgen dat iedere doorlink uitkomt bij het artikel kan het voorkomen dat de andere website het artikel heeft verwijderd of de link heeft veranderd. Mocht je dit overkomen, dan excuseren wij ons voor de overlast en vragen wij je dit per email aan ons kenbaar te maken.

 
     
     
  Informatie over plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, klinieken- en specialistengids, nieuws, schoonheidssalons, video's en veel meer!
© 2004-2021 New Beauty :: Evensis Media BV, alle rechten voorbehouden
 
     
border