New Beauty
 
    Home 
    Algemene info 
    Behandelingen 
    Klinieken 
    Artsen/specialisten 
    Salons 
    Nieuws 
    Videos 
    Tips & Tools 
    Boeken 
    Agenda 
    Links 
    FAQ 
 
Zoeken
 
Aanmelden
 





Bent u nog niet geregistreerd? U kunt zich inschrijven.
Als een geregistreerde gebruiker heeft u diverse voordelen en kunt u opmerkingen plaatsen onder eigen naam.
 
Online
We hebben 119 gasten en 0 leden online.

U bent een anonieme bezoeker. U kunt zich gratis registreren door hier te klikken
 
     
  New Beauty :: Verbod op borstimplantaten van Poly Implant Protheses (PIP)
pijl rechts Nieuws pijl rechts

graphic newbeauty

Verbod op borstimplantaten van Poly Implant Protheses (PIP)

Bron: Redactie New Beauty (23-04-2010)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verbiedt met onmiddellijke ingang de handel en het implanteren van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP).

In Nederland zijn deze implantaten ook onder de merknaam M-Implant in de handel gebracht. De implantaten geven een onevenredig hoge kans op complicaties zoals scheuren en lekken. De Franse toezichthouder op het gebied van de medische hulpmiddelen (Afssaps) heeft de IGZ op de hoogte gebracht van dit probleem.

De IGZ adviseert vrouwen met borstimplantaten (protheses) te kijken op de informatie die zij mee hebben gekregen na de operatie. Hierop staat de fabrikant vermeld. Voor vrouwen die implantaten hebben van PIP of M-Implant en pijnklachten hebben of een veranderde vorm van de borst luidt het advies om contact op te nemen met de kliniek waar zij behandeld zijn en een afspraak te maken voor extra controle.

Mochten zij niet meer bij die kliniek terecht kunnen, dan kunnen zij contact opnemen met een plastisch chirurg in een ziekenhuis of zelfstandig behandel centrum (ZBC) waar verzekerde zorg wordt verricht. Bij twijfel over lekkage van de prothese kan een echo worden gemaakt. Als een echo niet voldoende duidelijk is, kan een MRI-scan uitsluitsel geven. Alleen bij bewezen lekkage of forse kapselvorming is het nodig om de implantaten te laten verwijderen.

Onderzoek van de Franse toezichthouder wijst uit dat voor de fabricage van de implantaten van PIP een andere siliconengel is gebruikt dan die waarvoor toelating tot de markt is verleend door de notified body (het CE-certificaat). De fabrikant verkeert sinds eind maart in staat van faillissement. Dit alles vormde voor de Franse toezichthouder voldoende grond om wereldwijd alle niet-geïmplanteerde PIP implantaten terug te roepen.

De IGZ neemt deze maatregel over voor Nederland, dit geldt ook voor de implantaten van M-Implant. De IGZ heeft geen rol in de toelating op de Nederlandse markt. Voor medische hulpmiddelen is het vrije verkeer van goederen binnen de EU leidend.

Afnemers
De firma Rofil uit Breda, inmiddels ook failliet, heeft de implantaten tot begin 2009 in Nederland gedistribueerd. Volgens de Franse toezichthouder zijn er na 2009 mogelijk nog leveringen gedaan aan andere afnemers. De IGZ heeft een aantal Nederlandse afnemers kunnen achterhalen, maar kan niet garanderen dat dit overzicht compleet is. 

Verzekerde zorg
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is betrokken bij de informatievoorziening rondom deze melding. Lekkende of scheurende protheses kunnen met name de volgende symptomen en klachten geven: veranderende vorm van de borst, al is dat beperkt bij een kleine lekkage; pijnklachten en een van buitenaf zichtbaar zijn van het kapsel rondom de prothese. Hierbij zorgt de samentrekking van het kapsel voor een vervorming van de prothese tot een harde bal. Dit kan aanleiding zijn tot explantatie van de prothesen.

Als er geen klachten zijn, is er eigenlijk nooit reden tot ongerustheid of aanvullend onderzoek.

Extra controles die vrouwen met implantaten van PIP moeten laten doen, vallen onder verzekerde zorg. Dit is ook het geval als er een medische indicatie tot verwijderen wordt gegeven. Het terugplaatsen van nieuwe protheses wordt niet vergoed tenzij hiervoor een medische indicatie bestaat. Dat is het geval als de patiënt ooit borstkanker heeft gehad. In de gevallen dat het een esthetische indicatie was en is, moet de patiënt zelf de protheses en implantatie betalen. Preventief protheses verwijderen wordt niet door de verzekeraar vergoed.



Vanwege internationaal auteursrecht kan New Beauty niet altijd het hele artikel tonen. In die gevallen bieden wij je een link naar de originele bron van het artikel aan. Zo kun je toch alle informatie lezen en er je voordeel mee doen. Hoewel we ons best doen te zorgen dat iedere doorlink uitkomt bij het artikel kan het voorkomen dat de andere website het artikel heeft verwijderd of de link heeft veranderd. Mocht je dit overkomen, dan excuseren wij ons voor de overlast en vragen wij je dit per email aan ons kenbaar te maken.

 
     
     
  Informatie over plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, klinieken- en specialistengids, nieuws, schoonheidssalons, video's en veel meer!
© 2004-2021 New Beauty :: Evensis Media BV, alle rechten voorbehouden
 
     
border