New Beauty
 
    Home 
    Algemene info 
    Behandelingen 
    Klinieken 
    Artsen/specialisten 
    Salons 
    Nieuws 
    Videos 
    Tips & Tools 
    Boeken 
    Agenda 
    Links 
    FAQ 
 
Zoeken
 
Aanmelden
 





Bent u nog niet geregistreerd? U kunt zich inschrijven.
Als een geregistreerde gebruiker heeft u diverse voordelen en kunt u opmerkingen plaatsen onder eigen naam.
 
Online
We hebben 45 gasten en 0 leden online.

U bent een anonieme bezoeker. U kunt zich gratis registreren door hier te klikken
 
     
  New Beauty :: Gezond en slank: let op gezondheidslogo's
pijl rechts Nieuws pijl rechts

graphic newbeauty

Gezond en slank: let op gezondheidslogo's

Bron: Redactie New Beauty (11-11-2008)

Een gezonde voeding is essentieel om slanker en sterker te worden. Dit lijkt een open deur, maar uit de recente resultaten van de Nationale LeefstijlBarometer (een onderzoek van het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting) blijkt dat slechts 7% van de respondenten een gezond voedingspatroon heeft! Ruim vijftien miljoen Nederlanders hebben dat niet.

Ook voor mensen die regelmatig sporten is het belangrijk om gezond te eten. Voldoende koolhydraten om je energievoorraad op peil te houden, voldoende (magere) eiwitten voor spieropbouw en een optimaal metabolisme, weinig (verzadigde) vetten voor een strak lijf: het zijn de eerste beginselen van een verantwoorde sportvoeding. Maar niet alleen dat: ook een normale gezonde basisvoeding berust op deze principes. Daarom zijn de gezondheidslogo’s die je sinds 2005/6 tegenkomt op allerlei producten, nuttig voor iedereen die een strak lijf wenst.

In Nederland kennen we inmiddels het Ik Kies Bewust logo (IKB) en het Gezonde Keuze Klavertje (GKK). IKB staat in principe open voor alle producten (inmiddels ca. 2700); het GKK is uitsluitend te vinden op ca. 1200 eigenmerkproducten van Albert Heijn. Daarnaast bestaan er het Energielogo, dat informatie geeft over de hoeveelheid kilocalorieën per portie, en de Dagelijkse Voedingsrichtlijn, die ook vermeldt hoeveel suikers, vet, verzadigd vet en natrium het product bevat. De verwachting is dat over twee jaar de helft van alle producten in supermarkten een gezondheidslogo heeft, aldus het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Dankzij IKB en het GKK kun je in één oogopslag zien welke producten relatief gezond zijn. Ook positief: de gezondheidslabels stuwen de verkopen van ‘gezonde’ producten aantoonbaar op (zie bijvoorbeeld hier). Volgens het CBL hebben de logo’s ervoor gezorgd dat er nu, in vergelijking met twee jaar geleden, 150.000 ton minder suiker, 30.000 ton minder vet en 70.000 ton minder zout in levensmiddelen zit!

Kanttekeningen
Gezond shoppen was dus nog nooit zo eenvoudig, maar een paar kanttekeningen moeten we toch maken.

• Als een product een gezondheidslabel draagt, betekent dat niet dat je je daarmee kunt volproppen. Houd je energie-inname in de gaten en zorg voor variatie.

• IKB en GKK toetsen producten aan de hand van een beperkt aantal criteria. De belangrijkste zijn de gehalten verzadigd vet, transvet, zout, suiker en voedingsvezels. Met veel andere belangrijke nutriënten wordt nauwelijks rekening gehouden.

• IKB en het GKK delen producten in in productgroepen. Voor elke groep gelden andere criteria. Dat verklaart waarom ook bijvoorbeeld chips een gezondheidslogo kunnen krijgen.

Kiezen moet je zelf
Kortom: gezondheidslogo’s helpen je bij het maken van een verantwoorde keuze. Maar kiezen moet je nog steeds zelf. Dus ook al staat er een klavertje op die zak chips (en heb je een keer echt geen zin om te koken), je gezonde verstand blijft onmisbaar als je in de supermarkt je karretje vollaadt.



Vanwege internationaal auteursrecht kan New Beauty niet altijd het hele artikel tonen. In die gevallen bieden wij je een link naar de originele bron van het artikel aan. Zo kun je toch alle informatie lezen en er je voordeel mee doen. Hoewel we ons best doen te zorgen dat iedere doorlink uitkomt bij het artikel kan het voorkomen dat de andere website het artikel heeft verwijderd of de link heeft veranderd. Mocht je dit overkomen, dan excuseren wij ons voor de overlast en vragen wij je dit per email aan ons kenbaar te maken.

 
     
     
  Informatie over plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, klinieken- en specialistengids, nieuws, schoonheidssalons, video's en veel meer!
© 2004-2021 New Beauty :: Evensis Media BV, alle rechten voorbehouden
 
     
border