New Beauty :: Tanden bleken kan glazuur aantasten

Afdruk van New Beauty © copyright 2022 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Tanden bleken kan glazuur aantasten
Bron: BelgiŽ

Publicatiedatum : 22-04-2008
Trefwoord : tanden bleken

Voor een stralende glimlach riskeren sommige mensen de stevigheid van hun gebit. Steeds meer mensen willen een parelwitte glimlach. Tanden bleken of 'bleaching' is in. In handen van een ervaren tandarts ben je veilig. Wie daarentegen zelf aan de slag gaat, riskeert de stevigheid van het gebit aan te tasten. Professor Roeland De Moor van de vakgroep Tandheelkunde van de Belgische Universiteit Gent bleekt al meer dan 20 jaar tanden, en bespreekt deze maand in Bodytalk de voor- en nadelen van de diverse technieken.

Het bleken van tanden is een vrij technische procedure die tijd vraagt. Maar sommige mensen tonen zich ontgoocheld wanneer ze vaststellen dat een behandeling weken of maanden kost, 'want op televisie gaat het allemaal zo snel'. Ook staat een onberispelijke mondhygiŽne voorop. Tanden bleken doe je beter niet zolang er sprake is van tandplaque, cariŽs of ontstoken tandvlees.

Wie jonger is dan 18 komt alleen in aanmerking met ernstige verkleuringen. En rokers moeten eerst stoppen met roken, zo niet verkleuren de tanden opnieuw binnen de kortste tijd.

Tandartsen moeten hun patiŽnten eerlijk voorlichten over de voor- en nadelen van bleaching, vindt Roeland De Moor. "We kunnen veel, maar niet alles. We kunnen de toestand verbeteren, maar meestal niet volledig ongedaan maken." Over de duurzaamheid van het resultaat durft de Gentse professor zich niet goed uit te spreken: de meeste langetermijnstudies werden door fabrikanten uitgevoerd, zonder overtuigende controlegroepen. Meestal is er na enkele jaren al een lichte terugval merkbaar, onder meer ook door de natuurlijke verkleuring met het ouder worden.

Stommiteiten

Thuis bleken kan, maar alleen onder controle van een tandarts. Er zijn ook schoonheidssalons die bleaching aanbieden, iets waar tandartsen voor huiveren. Wie aan bleaching doet zonder de oorzaak van de verkleuring te kennen, riskeert immers stommiteiten te begaan. Sommige verkleuringen kan je helemaal niet ongedaan maken, zoals die van tanden met cariŽs. Die hebben een vulling nodig.

Ook verkleurde witte vullingen (kunstharsvullingen) kunnen niet gebleekt worden. Hetzelfde geldt voor oppervlakkige afzettingen op de tand. Grondig reinigen en polijsten kan dan volstaan. Kortom, als de kleur van je tanden je niet bevalt, vraag je best eerst advies aan je tandarts.

Bron: Knack.be