New Beauty :: Rimpelvullers moeten de status van geneesmiddel krijgen

Afdruk van New Beauty © copyright 2024 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Rimpelvullers moeten de status van geneesmiddel krijgen
Bron: De Consumentengids

Publicatiedatum : 22-10-2007
Trefwoord : risico's - injectables

Bij rimpelbehandelingen in privéklinieken is nog flink wat ruimte voor verbetering. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat bijna de helft van alle klinieken – in strijd met de huidige opvattingen – nog steeds permanente rimpelvullers gebruikt. Bovendien nemen veel klinieken het niet zo nauw met de bedenktijd en ook de voorlichting over de risico’s kan beter.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten pleit de Consumentenbond bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor een expliciet verbod op het gebruik van permanente vulmiddelen bij cosmetische rimpelbehandelingen. Ook doet de bond een oproep aan de Tweede Kamer om alle rimpelvullers wettelijk de status van geneesmiddel te geven. Op die manier zijn er veel meer waarborgen ten aanzien van regelgeving, onderzoek en veiligheid.

Voor het onderzoek heeft de Consumentenbond 76 klinieken benaderd die rimpelbehandelingen uitvoeren. Daarvan wilden er 33 niet deelnemen. Van de overige 43 klinieken scoort ruim 60% goed tot zeer goed. Aesthetic Clinics (Veldhoven) heeft zijn zaakjes het best op orde. Bij een rimpelbehandeling zijn grofweg drie mogelijkheden: een verlammend middel (zoals botox), een tijdelijke rimpelvuller (afbreekbaar) of een permanente vuller. De IGZ en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) ontraden het gebruik van permanente rimpelvullers vanwege het risico op complicaties, omdat er weinig bekend is over de effecten op lange termijn en omdat het niet mogelijk is de middelen zonder blijvende schade te verwijderen.

Toch maken 19 klinieken (44%) nog steeds gebruik van permanente rimpelvullers. Bij 27 klinieken (63%) kunnen bepaalde rimpelbehandelingen al direct na het intakegesprek starten, terwijl de IGZ een minimum bedenktijd van twee dagen adviseert. Bij het onderzoek is, aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, alleen gekeken naar randvoorwaarden. De kwaliteit van de behandeling is niet beoordeeld. De volledige testresultaten worden gepubliceerd in de Consumentengids van november. Leden van de bond kunnen de test nu al raadplegen op internet: www.consumentenbond.nl/rimpelbehandeling.

Naast het onderzoek met de vragenlijst stuurde de Consumentenbond ook twee ‘mysteriepatiënten’ op pad. Ze vroegen bij in totaal 20 klinieken advies over het verminderen van de neus-lipplooi. Vier keer werd een permanente rimpelvuller geadviseerd en bij een kwart van de bezoeken kregen de proefpatiënten geen schriftelijke informatie mee. Ook het prijsverschil is opvallend. De goedkoopste klinieken rekenen €225 en €325, anderen zijn bijna vijf keer zo duur.