New Beauty :: Liposuctie: goede indicatiestelling essentieel

Afdruk van New Beauty © copyright 5654 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Liposuctie: goede indicatiestelling essentieel
Bron: Algemeen Dagblad

Publicatiedatum : 03-07-2007
Trefwoord : liposuctie - plastische chirurgie

“Sommige mensen hebben te hoge verwachtingen van een liposuctie-ingreep. Daarom moet je als chirurg van tevoren duidelijk zijn over wat je waar kunt maken”, aldus Michel Cromheecke. Hij is als plastisch chirurg verbonden aan het Medisch Centrum Leeuwarden en is tevens woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Liposuctie is het wegzuigen van onderhuids vetweefsel, waar zich plaatselijk een abnormale vetophoping bevindt. Onder de huid wordt een vloeistof ingespoten die het vetweefsel gedeeltelijk oplost oftewel emulgeert. Een vacuümpomp en dunne zuigbuizen voeren het af. “Het is een heel veilige ingreep”, aldus Cromheecke. “En een ingreep die doet wat ie belooft, mits het om lokale afwijkingen gaat en de indicatie goed is gesteld.” Die indicatie is de belangrijkste voorwaarde voor een goede behandeling en een goed resultaat, aldus de chirurg. “Als je veertig kilo te zwaar bent, moet je geen liposuctie ondergaan, maar gewoon afvallen en sporten. Het is geen vermageringsmethode, het vet wordt maar met kleine hoeveelheden weggezogen, van één tot drie kilo. Doe de ingreep dus pas als je op een gewicht bent waarvan je weet dat je het kunt handhaven.”

Er is veel vraag naar liposuctie, weet Cromheecke. “Na botox, rimpelbehandeling en ooglidcorrectie is liposuctie de meest uitgevoerde cosmetische ingreep in Nederland. Men ervaart een probleem – dat kan een onderbuikje zijn, vetophoping op de heupen of het schuren van de binnenzijden van de bovenbenen tegen elkaar. Met liposuctie is dat goed te verhelpen.” Soms zijn de verwachtingen van de consument echter te hoog, volgens Cromheecke. “Hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn, heeft te maken met de kwaliteit van de huid. Je kunt wel vet weghalen, maar door een uitgerekte huid houd je een buikje. Wil je dat niet, dan zul je ook huid moeten verwijderen. Dat moet samen met de arts worden beslist. Daarom is het zo belangrijk dat de behandelaar ook het eerste consult doet en zelf de diagnose stelt. En niet een assistent.”

De meest gestelde vraag over liposuctie luidt: komt het vet ook weer terug? “Nee”, antwoordt Cromheecke, “De vetcellen die met liposuctie worden weggehaald kunnen niet terugkomen. Maar de overgebleven cellen kunnen wel gewoon verder gaan groeien. Je moet dus zorgen dat je op je ideale gewicht blijft, dan blijven ook de zadeltassen en lovehandles echt weg.”

Liposucties worden verricht in ziekenhuizen en privéklinieken. Waar kun je nu het beste terecht? “De ziekenhuizen zijn natuurlijk betrouwbare adressen. Maar de specialisten zijn juist bij de goede privékliniek ondergebracht”, aldus Cromheecke. “Zorg dat je van tevoren wel weet dat je met een bevoegde chirurg te maken hebt, het blijft immers een medische ingreep. Niet elke dokter is bekwaam. Als chirurg moet je van tevoren duidelijk zijn over wat je waar kunt maken.”

[Mediaplanet themabijlage New Beauty, gedistribueerd bij het AD op 23 juni 2007]