New Beauty :: Vaarwel bril, vaarwel lenzen!

Afdruk van New Beauty © copyright 2024 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Vaarwel bril, vaarwel lenzen!
Bron: Algemeen Dagblad

Publicatiedatum : 23-06-2007
Trefwoord : ooglasering - oogbehandelingen

Na jaren een bril of contactlenzen te hebben gebruikt, besluiten mensen soms tot een laserbehandeling of lensimplantatie. Een blik op de mogelijkheden van de refractiechirurgie.

In het oog zorgen het hoornvlies en de lens voor een juiste breking (refractie) van de invallende lichtstralen. Hierdoor ontstaat een scherpe afbeelding op het netvlies. Als het hoornvlies niet de juiste kromming heeft of de lens niet de juiste sterkte, ontstaat een onscherp beeld. Refractiechirurgie richt zich op het corrigeren van deze afwijkingen. Bij lichte ver- en bijziendheid (van ongeveer +4 tot -8) kan de kromming van het hoornvlies worden afgevlakt met een laser. Er zijn verschillende behandelingen, zoals PRK, LASEK en LASIK. Bij PRK en LASEK wordt eerst een deel van het epitheellaagje verwijderd, dat is ‘de huid’ van het oog. Bij een LASIKbehandeling wordt ook een laagje hoornvliesweefsel losgesneden. Daarna zorgen de laserstralen voor de juiste afvlakking van het hoornvliesweefsel. Voor sterkere afwijkingen bestaat de mogelijkheid om voor de iris en eigen lens een kunstlens te implanteren. In principe is het geen bezwaar om beide ogen tegelijk te behandelen. Soms is dat echter niet verstandig, zoals bij een marginaal lui oog. Pas als het luie oog na de behandeling in orde blijkt, begint men aan het andere.

Momentopname
Geeft een laserbehandeling eigenlijk een permanent resultaat? “Nee”, antwoordt Ruth Lapid-Gortzak. Zij is oogarts in het AMC Amsterdam en voert daarnaast refractiebehandelingen uit in een kliniek. “De mens wordt iedere dag ouder, de ooglens ook. Het laseren is dus een momentopname. Daarom is het belangrijk om in ieder geval volgroeid te zijn en langere tijd een stabiele brilsterkte te hebben, voordat je aan zo’n behandeling begint. Ooglaserartsen die geregistreerd staan bij de Refractiewerkgroep hebben onderling afgesproken dat er ten minste een jaar tussen twee stabiele metingen moet zitten. Maar je merkt dat de marktwerking hier speelt; er zijn ook niet-geregistreerde artsen, die er andere normen op na houden.”

Prijs/kwaliteit
Zowel ooglaserbehandelingen als lensimplantaties kunnen alleen worden uitgevoerd in commerciële klinieken. “Deze ingrepen worden niet door de ziektekostenverzekering vergoed, vandaar”, legt Lapid uit. “Het prijsniveau van de verschillende klinieken verschilt nog wel eens. Het is belangrijk om te weten dat onderhoud van de apparatuur erg duur is. Dat vind je terug in de prijs en het resultaat.” Eveneens om prijsredenen laten sommige Nederlanders hun ogen behandelen in het buitenland, waar het vaak goedkoper is. “Er zullen best locaties zijn waar het goed gebeurt”, denkt Lapid. “Maar dat kun je van hieruit slecht beoordelen. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren. Bovendien, stel dat je thuis komt en je hebt problemen, wat dan? Goede nazorg zou voor mij persoonlijk het belangrijkste argument zijn om de behandeling in Nederland uit te laten voeren.”

[Mediaplanet themabijlage New Beauty, gedistribueerd bij het AD op 23 juni 2007]