New Beauty :: Met huid en haar

Afdruk van New Beauty © copyright 2024 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Met huid en haar
Bron: Algemeen Dagblad

Publicatiedatum : 23-06-2007
Trefwoord : haar- en gezichtsbehandelingen - haarverzorging

Met name voor veel mannen is kaal worden een schrikbeeld. Gelukkig voor hen bestaan er transplantatiemethoden waarmee de ‘schade’ enigszins kan worden hersteld.

De oudste methode om haargroei te herstellen staat bekend als de stripmethode. Op het achterhoofd, de plek waar bij kaalheid nog vaak wél haar zit, wordt een reep huid gehaald met haar en al. Deze reep wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden en in het te behandelen gebied gezet. Het voordeel van deze methode is dat het snel gaat: de behandeling duurt zo’n drie tot vier uur. Nadeel is dat het weggehaalde haar niet meer terugkomt. Bovendien ontstaat er op het achterhoofd een litteken van oor tot oor. Ook al valt het haar er misschien overheen, het zit er wel. Hierdoor zijn er ook grenzen aan het aantal behandelingen. Vaker dan twee tot drie keer is echt niet wenselijk.

Kleine gaatjes
Hoewel de stripmethode nog vaak gehanteerd wordt, bestaat er sinds ongeveer drie jaar een meer geavanceerde techniek. Deze techniek, Follicle Unit Extractie (FUE), is wereldwijd erkend als standaard. Een beperkt aantal artsen past FUE toe, onder wie dr. Rudi de Reys van ProHairClinic. “Bij FUE wordt met een dun hol naaldje van 0,8 millimeter doorsnee onder plaatselijke verdoving een groepje van twee tot drie haartjes uit de hoofdhuid geprikt. De uitgenomen stukjes huid en haar worden in de kleine gaatjes ‘geplant’, die daarvoor worden gemaakt. Dat gebeurt óf met een mesje, óf met laser. Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van laser. Het gaat wel wat sneller, maar omdat de huid hierdoor verbrandt, kunnen de haartjes wellicht minder goed groeien en is het resultaat niet optimaal.” Het voordeel van deze behandeling ten opzichte van de stripmethode is dat men er geen groot litteken aan overhoudt. De kleine gaatjes op het achterhoofd genezen binnen zeven dagen. Daarna is er niets meer van te zien, ook niet bij een kort kapsel. De behandeling duurt wel langer: ongeveer een dag.

Nieuwe ontwikkelingen
Het allernieuwste op het gebied van haartransplantatie is haarstamceltransplantatie. Dr. Coen Gho van Hair Science Institute is een van de weinige artsen die deze behandeling uitvoert. “Haarstamcellen zijn de cellen in het haarwortelzakje, die verantwoordelijk zijn voor de haargroei”, legt hij uit. “De methode gaat uit van de kennis dat niet alle haarstamcellen in het haarwortelzakje nodig zijn om haargroei te bewerkstelligen. Inmiddels is het mogelijk om een aantal haarstamcellen uit dat haarwortelzakje te halen en deze gedurende een paar uur in een speciale vloeistof te zetten, waardoor ze een ‘boost’ krijgen. Later kunnen ze in het transplantatiegebied haarwortelzakjes ontwikkelen. Heel beeldend gezegd ben je haar aan het ‘stekken’, net als bij planten.” Deze nieuwe techniek is met name geschikt voor mensen die een klein donorgebied hebben – de plek waar het haar vandaan gehaald wordt – en een groot behandelgebied. “Wij hebben inmiddels veel slachtoffers van de Volendam brand met succes op deze manier behandeld”, illustreert Gho. “Het voordeel is dat het oorspronkelijke haar blijft zitten en je in theorie onbeperkt het donor gebied kunt blijven gebruiken. Er ontstaan geen littekens en als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, heb je geen napijn. Nadeel is wel dat je al gauw een dag bezig bent.”

[Mediaplanet themabijlage New Beauty, gedistribueerd bij het AD op 23 juni 2007]