New Beauty :: Smile, Van nature geen tandpastaglimlach? Er is veel mogelijk om die te realiseren

Afdruk van New Beauty © copyright 2024 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Smile
Van nature geen tandpastaglimlach? Er is veel mogelijk om die te realiseren
Bron: Algemeen Dagblad

Publicatiedatum : 23-06-2007
Trefwoord : tanden bleken - gebitscorrectie

Orthodontie betekent letterlijk ‘het rechtzetten van tanden’. “Een orthodontist begeleidt de tand- maar ook de kaakstand, zoals bij een overbeet”, vertelt orthodontist Charlotte Prahl van orthodontiepraktijk Bokhout & Prahl. “Daartoe wordt vaak gebruikgemaakt van een beugel, maar soms is het ook een kwestie van op het juiste moment de juiste tanden of kiezen trekken.” Hoewel er via orthodontie veel mogelijk is, zijn er factoren die beperkend kunnen werken. “Zo is het onmogelijk om te werken met ontstoken tandvlees”, vertelt Prahl. “Een voorwaarde is dus dat men een gezond gebit heeft. Ook moet men zich realiseren dat de processen bij volwassenen trager werken dan bij kinderen. En hoe mooier het gewenste resultaat, des te meer tijd je moet uittrekken. Mensen die denken dat hun scheve tanden ‘even gauw’ kunnen worden rechtgezet met een beugeltje, komen dus bedrogen uit. Ook het ‘basismateriaal’ is bepalend voor het resultaat en dat is voor iedere patiënt weer anders. Maar in grote lijnen kun je zeggen dat bijna alles valt recht te zetten.”

Kunstwortel
Ontbreekt er een tand of kies, dan bestaat naast de vertrouwde brug ook de mogelijkheid voor een implantaat. “Een implantaat is in feite een kunstwortel van titanium of zirconium”, vertelt implantoloog Martijn Moolenaar van K en M Dental Design Center. “Dat wordt afgedekt met een soort dopje waarop weer een kroon wordt geplaatst. Het voordeel van een implantaat ten opzichte van een brug is dat deze vergroeit met het bot, dus steviger zit en natuurlijker aanvoelt. Nadeel is weer dat je wel de tijd moet nemen voor dat vergroeien.” Om een implantaat te kunnen plaatsen, heeft men voldoende kaakbot nodig. “Maar zelfs als iemand dat niet heeft, kan de kaak worden opgevuld met kunstbot”, aldus Moolenaar. Implantaten zijn er van verschillende merken en kwaliteiten. Om te weten of een behandeling goed gebeurt, kan men informeren of de tandarts in kwestie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie. Daarnaast is het niet vreemd om na te gaan met welke technicus de tandarts werkt voor de kronen. “Ga gerust eens langs en vraag om foto’s van zijn werk”, adviseert Moolenaar. “Want vooral als het gaat om je voortanden, wil je zeker weten dat het mooi wordt.”

De kleur uit de tand
Ook aan de kleur van het gebit valt iets te doen. Voor een deel is kleur genetisch bepaald. Daarnaast spelen externe factoren zoals roken en het drinken van koffie, thee en rode wijn een rol. Wie zich stoort aan zijn vergeelde tanden, kan besluiten deze te laten bleken. Gonda Marra van Britesmile voert al zes jaar tandbleekbehandelingen uit in tandartsenpraktijken. Zij legt uit: “Bij het bleken wordt op het gebit een gel aangebracht met waterstofperoxide. Die wordt geactiveerd met licht. Via een chemisch proces wordt zo als het ware de kleur uit de tand getrokken.” Lopen de tanden daar geen schade van op? Marra: “Als een behandeling niet goed wordt uitgevoerd of er wordt een niet-beproefd middel gebruikt, loop je inderdaad het risico dat het glazuur beschadigt. Maar ook het tandvlees kan verbranden en uiteraard kan het resultaat tegenvallen. Daarom is het belangrijk dat de behandeling altijd wordt uitgevoerd door een tandarts of een bleekspecialist. Dan kan het bleken geen kwaad en zou je de behandeling zelfs iedere twee tot vier jaar kunnen herhalen.”

[Mediaplanet themabijlage New Beauty, gedistribueerd bij het AD op 23 juni 2007]