New Beauty :: Plastische Chirurgie: meer dan mooi maken alleen

Afdruk van New Beauty © copyright 8580 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Plastische Chirurgie: meer dan mooi maken alleen
Bron: Algemeen Dagblad

Publicatiedatum : 23-06-2007
Trefwoord : plastische chirurgie

Door programma’s als ‘Extreme Makeover’ wordt plastische chirurgie vaak ten onrechte vereenzelvigd met cosmetische chirurgie. Maar plastische chirurgen doen veel meer; zij houden zich vooral bezig met het herstellen van hazenlippen, brandwonden en het reconstrueren van een borst na kanker, oftewel de reconstructieve chirurgie. Mooi maken kent vele kanten.

Plastische chirurgie is onder te verdelen in de reconstructieveen de cosmetische chirurgie. De scheidslijn tussen beide disciplines is vaak wel duidelijk: de hazenlip (schisis) is bijvoorbeeld een relatief veel voorkomende reconstructieve ingreep – 1 op de 600 mensen wordt geboren met een lip-, kaak- of gehemeltespleet. Ook hand- en polschirurgie komt veel voor na een ongeval, een ziekte als reuma of vanwege aangeboren afwijkingen. En bij brandwonden is de plastische chirurg ook meer dan een mooimaker; hij of zij voorkomt dat de herstellende en krimpende huid vergroeiingen van de onderliggende ledematen veroorzaakt.

Reconstructief of cosmetisch?
Of een operatie van de vrouwenborst reconstructief of cosmetisch is, is soms minder duidelijk. Natuurlijk niet als het een borstreconstructie betreft na amputatie in verband met borstkanker. Een verkleining van te grote borsten vanwege ernstige rug- en nekklachten kent ook een medisch noodzaak. Maar wat als het gaat om een AAcup. Of om de flaporen van een tienjarige die sterk lijdt onder het gepest op school? Deze ingrepen worden sinds 2005 niet meer erkend door de overheid en dus niet langer vergoed door de ziektekostenverzekeringen.

Ontwikkelingshulp door plastische chirurg
Niet alleen in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden is de behoefte aan plastische chirurgie groot. Daarom reizen plastisch chirurgen tijdens hun vakantie soms af naar Oeganda of Jemen. Zij voeren daar kosteloze operaties uit bij kinderen en jongvolwassenen met lip- en gehemeltespleten, brandwonden, tumoren en andere aangeboren afwijkingen. “Je streeft ernaar om een mens weer zo gewoon mogelijk te maken”, aldus Andrew Posma, een van de plastische chirurgen die zich eenmaal per jaar laat uitzenden door Interplast-Holland. “Met een team van twee plastisch chirurgen, een anesthesioloog en een assistent plus twee operatieassistenten voeren we in tweeënhalve week tijd tussen de 80 en de 130 operaties uit.”

Ander leven
“Het is ongelooflijk bevredigend om een jongen van zeven een heel ander leven te geven”, benoemt Posma zijn motivatie. “Met een lipspleet ben je in Afrika een soort monster, zelfs in de familie.” Ook al zijn de omstandigheden minder goed en soms zelf primitief te noemen, de arts en het team zien kans om tijdens hun werkzaamheden de lokale artsen op te leiden. Hierdoor is de hulp maar tijdelijk noodzakelijk. Posma noemt zichzelf geen idealist. “Iedereen moet wat teruggeven aan de wereld. Sommigen noemen het druppel op een gloeiende plaat. Maar ik ben chirurg, ik behandel individuen. Elk kind is er één.”

Meer informatie over Interplast: www.interplastholland.nl

Mediaplanet themabijlage New Beauty, gedistribueerd bij het AD op 23 juni 2007