New Beauty :: Privé-klinieken steeds meer in trek

Afdruk van New Beauty © copyright 2024 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Privé-klinieken steeds meer in trek
Bron: De Gelderlander

Publicatiedatum : 06-04-2006
Trefwoord : privé-kliniek - plastische chirurgie

De privé-klinieken zijn in opmars. Met grote sprongen gaat het niet, maar sinds de regelgeving op 1 januari 2005 wijzigde, is het aantal behandelingen onmiskenbaar stijgende. De vraag is wat privé-klinieken ondernemers voor voordelen bieden. Voor een antwoord legde de redactie haar oor te luister bij twee privé-klinieken: Klein Rosendael in Rozendaal (bij Arnhem), onderdeel van MediNova, en ViaSana in Mill.

Bij beide klinieken ademt het luxe en als vanzelf vertaal je dat naar duur. Toch gaat het bij zowel Klein Rosendael als ViaSana voor een groot deel om verzekerde zorg. Met andere woorden: operaties die ook in gewone ziekenhuizen worden uitgevoerd en die worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een goed begrip moet een onderscheid worden gemaakt tussen privé-klinieken die zich bezighouden met cosmetische plastische chirurgie zonder medische indicatie, en zogenaamde ZBC's, zelfstandige behandelcentra, die ook verzekerde zorg mogen verlenen. Medisch directeur en orthopedisch chirurg Klaas van der Heijden van ViaSana, een bedrijf waaraan zo'n zestig medewerkers zijn verbonden (goed voor 25 tot 30 fulltime-arbeidsplaatsen), laat er geen twijfel over bestaan dat wat hem betreft alleen de combinatie interessant is. Als we alleen onverzekerde zorg zouden mogen bieden, dan konden we de deur wel sluiten. ViaSana heeft een 'goed' eerste jaar (2005) achter de rug en de verwachtingen zijn dat die groei doorzet. Van der Heijden: We kiezen wel voor gecontroleerde groei. Kwaliteit staat voorop. Het is een moeilijke markt en het heeft ons jaren gekost om aan alle protocollen te voldoen. We hebben nu wat staan en dat koesteren we. De kleinschaligheid bijvoorbeeld is ons veel waard. Ziekenhuizen zijn fabrieken tegenwoordig en dat willen wij pertinent niet zijn. Al is het maar omdat het dan bijna niet meer mogelijk is je hoge serviceniveau in stand te houden", aldus de in knieletsels gespecialiseerde Van der Heijden.

Snelheid

Net als ViaSana zit ook Klein Rosendael in de lift. Het aantal behandelingen bij de klinieken van MediNova steeg vorig jaar met vijftien procent schat relatiemanager Nora Thamm van MediNova, dat ook klinieken heeft in Rotterdam en Haarlem. Met Klein Rosendael richten we ons op orthopedische chirurgie, algemene chirurgie en plastische chirurgie. Vooral naar orthopedische ingrepen is veel vraag en dat heeft zeker te maken met de snelheid die we kunnen bieden. Wij praten voor een operatie over dagen of hooguit enkele weken, terwijl in de reguliere zorg wachttijden van maanden heel normaal zijn.

Drempelverhogend

Daarmee is meteen het grote voordeel ge-noemd voor ondernemers. Bij privé-klinieken kunnen werknemers sneller worden geholpen, waardoor ze sneller weer aan het werk kunnen. En de meeste ondernemers betalen hun medewerkers nu eenmaal liever voor de arbeid die ze verrichten, dan voor het thuis zitten wachten op een operatie. Bovendien hebben de officiële ZBC's, óók Klein Rosendael en ViaSana, contracten met alle of vrijwel alle zorgverzekeraars en zijn er samenwerkingsverbanden met Arbo-diensten. Vreemd daarom dat nog relatief weinig bedrijven van de mogelijkheden van privé-klinieken gebruikmaken. Nora Thamm van MediNova: Wij vermoeden dat die terughoudendheid mede heeft te maken met de beeldvorming rond klinieken. Kijk ik naar Klein Rosendael dan zie ik een schitterende, luxe kliniek met een eigen stijl in een fantastische omgeving. Misschien werkt dat drempelverhogend.

Vraaggestuurde zorg

Klaas van der Heijden van ViaSana: Als orthopedisch chirurg heb ik me altijd rot geërgerd aan de wachtlijsten in de zorg. Voor mij was het zelfs de belangrijkste reden om op deze manier voor mezelf te beginnen. Voor bedrijven zijn die wachtlijsten een drama. Ik schaam me wat dat betreft voor het reguliere zorgsysteem in ons land. ViaSana is veel flexibeler. Wij houden bijvoorbeeld ook avondspreekuren en we zien patiënten op zaterdag. De ziekenhuizen kunnen dat niet omdat ze met te veel spelregels hebben te maken. Wetgeving ontneemt ze de mogelijkheden om beter en sneller te werken. Bovendien is het budgetgereguleerde en aanbodgestuurde zorg. We moeten veel meer toe naar vraaggestuurde zorg.

De verwachting van Van der Heijden en Thamm is wel dat het die kant ook langzaam maar zeker opgaat. Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel en de marktwerking zijn gunstig voor de zelfstandige klinieken. De focus zal steeds meer komen te liggen op het belang van de patiënt. En wij zijn al zover dat we die in de watten leggen.