New Beauty :: Esthetische chirurgie: verborgen risico's

Afdruk van New Beauty © copyright 2024 :: www.newbeauty.nl :: www.newbeauty.be

ARTIKEL

Esthetische chirurgie: verborgen risico's
Bron: e-Gezondheid.be

Publicatiedatum : 17-05-2800
Trefwoord : plastische chirurgie - risico's

Hoewel het tegenwoordig alledaags geworden is, moet de beslissing om een esthetische ingreep te ondergaan goed overwogen worden. Deze zoektocht naar fysieke schoonheid, nauw verbonden met het zelfbeeld en andere psychologische factoren, moet ook bekeken worden in functie van de psychologische risico's.

Welbekende lichamelijke risico's

Dit zijn op de eerste plaats de risico's die verbonden zijn aan de lokale of algemene anesthesie, die noodzakelijk is om de ingreep te kunnen uitvoeren. Er kunnen eventueel ook problemen optreden met de genezing van het litteken – ook al kunnen de risico's dankzij de huidige technieken tot het minimum beperkt worden – of met infectie.

Esthetische chirurgie houdt ook een psychologisch risico in

In haar boek "La beauté sur mesure", buigt Françoise Millet-Bartoli zich over de psychologische aspecten van esthetische chirurgie en over de mogelijke psychologische risico's wanneer men ervoor kiest om zijn uiterlijk te veranderen.

Het eerste risico houdt in dat men een bestaand probleem zou kunnen verergeren. Als de zin om een perfecte, rechte neus te hebben de uiting is van een verborgen depressie, dan zal esthetische chirurgie de situatie niet verbeteren. Door het zelfbeeld te verstoren, zou het probleem zelfs kunnen verergeren. Het gebeurt dat geopereerde patiënten zichzelf niet meer herkennen in hun nieuw uiterlijk. Soms is dat zelfs al het geval na een kleine ingreep. Het risico bestaat dat deze mensen zich telkens opnieuw laten opereren omdat hun 'referentie'-uiterlijk verdwenen is.

Vragen die men zich beter vooraf stelt…

Catherine Millet-Bartoli, psychiater en psychotherapeute, raadt aan zichzelf een aantal vragen te stellen alvorens de beslissing te nemen om een neus, een te kleine borst of een licht ingezakt gezicht te corrigeren. De eerste vraag gaat over het ogenblik waarop men de noodzaak ervaart om zich te laten opereren: was de onvolkomenheid tot op dat ogenblik storend? Heeft de wil om zijn uiterlijk te veranderen niet te maken met andere problemen thuis, op het werk of elders? Belangrijker nog: zelfs indien de esthetische ingreep het verhoopte resultaat oplevert, ze zal heel wat stress met zich meebrengen. Is het gekozen ogenblik daarvoor geschikt?

De verwachtingen evalueren

Vervolgens moeten de esthetische verwachtingen geëvalueerd worden: zijn die verwachtingen te hooggespannen, dan zou men wel eens ontgoocheld kunnen zijn; zijn ze echter te vaag of niet te verwezenlijken (op iemand anders willen lijken bijvoorbeeld), dan kunnen ze erop wijzen dat het probleem elders ligt. Wie van een esthetische ingreep een psychologische verbetering verwacht – zoals meer zelfvertrouwen krijgen –, moet de tijd nemen om precies vast te stellen in welke mate het uiterlijk verantwoordelijk is voor het probleem. Daarna pas, kan men beslissen om die ingreep effectief te laten uitvoeren. Men moet zich ten slotte ook afvragen of men op gebied van esthetische chirurgie niet beïnvloed werd door sommige mensen. Of de familie en kennissen 'voor' of 'tegen' zijn, het is in elk geval de moeite waard om er met een 'neutraal' iemand over te praten.